|
||||
FLUX CLUB REMIX |
||||
–FLUX CLUB REMIX |
||||
PROJECCIÓ COL·LECTIVA + COL·LOQUI En aquesta secció presentem peces dels autors i autores que han participat en la programació de Flux Club durant l’any 2022. Són tres sessions on projectem vídeos de Carles Hac Mor, Nilo Arias i Lorenzo Papanti (Materic.org), Ramon Guimaraes, Johanna Speidel, Albert Merino, Francesca Llopis, Març Rabal, Julián Álvarez, Arturo Bastón, Ireneu Tranis, Piròmana d’Argos, Josep Vila Fisas, Lisa Marrani, Vera Livia García & Alessandro Olla, Martín Virgili, Jordina Ros/Pere Estadella, Denys Blacker, Jean Gabriel Périot (OVNI Observatori de Vídeo No Identificat) i Ana Rodríguez León. |
||||
PRIMERA PART
CARLES HAC MOR Poca
solta 2000_4:20
min
nO
1973-2008_3:33
min .escriptors.cat/autors/hacmorc/portic-carles-hac-mor.
MATERIC.ORG: NILO ARIAS Disolución 2014_5:57 min
MATERIC.ORG: LORENZO PAPANTI Organic
Mechanisms 2019_2:30 min
RAMON GUIMARAES Pila
de plats 2022_13:27 min Inspirada en la peça homònima d’Antoni Tàpies del 1970, Ramon Guimaraes acciona i activa la pila de plats per configurar una acció sensible amb assumptes que alguns encara voldrien seguir invisibilitzant, per crear un espai participatiu de creació d'una memòria col·lectiva, construïda per cada una de les accions rituals i simbòliques del performer i els assistents, amb la intenció de contribuir a un canvi en la nostra societat, que no ha deixat de maltractar les dones. Aquesta acció s'emmarca dins d’un procés personal de transformació vers una nova masculinitat, centrada en la construcció d'una memòria col·lectiva, que des de la sororitat vol ser un clam que digui prou i que trenqui simbòlicament amb els abusos, maltractaments i desigualtats que han patit i pateixen més de la meitat dels éssers humans d'aquest planeta per haver nascut dona, sentir que ho són o pel simple fet de manifestar i tenir aquesta expressió de gènere.
JOSEP VILA FISAS Dona
de veu que cus 2022_5
min Dona de veu que cus és una peça elaborada a partir d'un soliloqui en què un home desdoblat parla a la seva dona morta. La seva expressió ens mostra l'esperança que li provoca comunicar-se i poder transmetre la suposada saviesa assolida després de la pèrdua, i després d'haver estat tractat pels anomenats sembradors, els terapeutes que una futura societat fa servir per adoctrinar i contra els quals la dona tant va lluitar.
.instagram.com/josepvilafisas33.
67
versos en recuerdo de dadà_ 2013_5:15
min
Exhumaciones
poéticas_Joan Vigó 2017_8:44 min
.juliansite.com.
Esferas
2021_4:20
min Els integrants del grup Capsula convertits en xamans del futur celebren un ritu musical per penetrar en el multivers.
Optimism
2018_4:52
min Aquest vídeo parla d'aquelles persones que estan sempre estranyament i insensatament felices.
.arturobaston.com.
|
SEGONA PART
JOHANNA SPEIDEL The Mirror 2014_5:30 min El món com un mirall. El riu Minho, a prop del poble portuguès
Vila Nova de Cerveira, reflecteix primer els ulls dels seus
habitants vius i després, a l'altra banda, mostra els ulls dels
difunts. El riu com a símbol de portar la vida i d'emportar-se-la.
Ghostrunner 2010_5:05
min L'escala del Vaticà com a símbol del trànsit etern.
.johannaspeidel.com. ALBERT MERINO Memòria
del despreniment 2022_18
min
Desprendre's ens remet doblement al que és material i al que és afectiu, vinculant el món emocional amb el físic. El despreniment pot resultar a la vegada un gest dolorós però tanmateix necessari, de la mateixa forma que els imaginaris del col·lapse no impliquen necessàriament un final sinó també un començament desitjat. A Memòria del despreniment el col·lapse se'ns mostra com l'aparició d'elements inespecífics que s'apropien de l'espai urbà i que responen a imaginaris col·lectius: imaginaris que ens revelen detalls del comportament d'una societat. Aquests imaginaris culturals es construeixen a partir d'imatges reals o modificades que han estat acordades socialment i que guarden relació directa amb l'evolució de les tecnologies de registre i manipulació de la imatge. Imatges preses o construïdes que articulen relats polítics i que poden servir com a justificants. Quin és el rol que atribuïm a les imatges del col·lapse i de quina forma justifiquen els dispositius de control? Dins l'arquitectura dels imaginaris, el que és fantasiós és substituït per allò que és possible. Els elements del vídeo serveixen com a metàfores sobre l'acumulació d'informació i de coneixement, així com sobre l'augment de l'entropia, a través d'una trama que ens desvela els escenaris contemporanis del desbordament.
FRANCESCA LLOPIS Dins
per dins 2021_14:50
min L'artista descobreix la casa de La Ricarda (o Casa Gomis, dissenyada per Antoni Bonet Castellana) com una mena de ruïna contemporània, un oasi de bellesa i de cultura en un entorn devorat pel soroll i la pol·lució dels avions de l'aeroport adjacent. En homenatge a la seva història com a centre d'acollida per a la música d'avantguarda als anys seixanta i setanta del segle passat, Llopis celebra una performance que és a la vegada exorcisme i unió carnal, amb música de la compositora Barbara Held. Entre el misteri i l'humor, entre el somni i la malenconia, l'artista explora i estimula els murs, els jardins, les gelosies i els mobles d'aquesta obra d'arquitectura i de paisatge fascinant. Una mena de nimfes com ombres, llavors o rierols de tinta s'abracen i es fusionen amb l'arquitectura, la dibuixen, la tracen, la interpreten. D'aquesta manera, la casa torna a estar habitada de nou i desvela la seva qualitat com a artefacte poètic que demostra que natura i artifici poden conviure amb sentit i joia.
MARÇ RABAL Diari
animat d’un confinament 2020_10:26 min Passar el confinament en solitari al pis on visc i treballo. El món es va aturar. Molt de temps al davant i un sol escenari: casa meva. Vaig aprofitar per ordenar. Posar ordre és una forma de compondre; quan col·loques els objectes al seu lloc estàs fent composicions per aconseguir un equilibri, una harmonia visual. Ordenar és un acte creatiu. Aquest vídeo és, per una banda, el registre del procés de composició del meu ordre domèstic a la vegada que un inventari de diferents apunts videogràfics que es van gestar durant el confinament.
TERCERA PART
IRENEU TRANIS Sodoma
i Gomorra 2021_4:06
min
.ireneutranis.com.
PIRÒMANA D’ARGOS Trifàsic.
Experiment oníric 1/3 2017_3:31
min Trifàsic.
Experiment oníric 2/3 2017_2:27
min Trifàsic.
Experiment oníric 3/3 2017_2:52 min Trilogia de tres videopoemes creats a partir de registres onírics on s'inclou foundfootage i s'explora el lèxic visual amb la transferència d'estratègies de composició corporal instantània al mitjà audiovisual amb l'objectiu de transmetre sensacions.
LISA MARRANI, VERA LIVIA GARCÍA Més
Veïnes (fragment) 2022_10
min El projecte Més Veïnes va començar l'any 2019 per
generar un diàleg entre un col·lectiu de dones grans i un altre de
dones joves de Can Peguera (Nou Barris), l'únic barri de Barcelona
completament d'habitatges públics, en aquest moment esperant
rehabilitació. Amb les dones es van fer tallers de teatre i dansa
basats en l'intercanvi d'experiències, sabers i pràctiques sobre
les seves vivències al barri per descobrir el fil invisible que
uneix passat, present i futur, amb la intenció de visibilitzar la
història de resistència i solidaritat social d’aquest barri i
obrir una reflexió sobre la problemàtica actual: el dret a
l’habitatge. Més Veïnes, originalment, estava pensat com una performance itinerant entre les cases de les veïnes, però amb l'arribada de la pandèmia l'any 2020 es va canviar a un format audiovisual.
.lisamarrani@hotmail.com
. MARTÍN VIRGILI oeste
- día 1 2020_5:10
min oeste – día 1 és la primera part d'un díptic audiovisual centrat en l'escolta i en els processos sensibles que es juguen en la improvisació musical. El dia 1 succeeix als penya-segats del sud de Mar del Plata, territori en ebullició ecològica i social, i on emergeixen sonoritats formades per un paisatge actiu enllaçades amb pràctiques socials i comunitàries, portadores d'un to i una veu identitàries. Aquestes formacions sòniques s'emmarquen en un penya-segat erigit per sediments patagònics en constant transformació, un paisatge únic on es pot veure i escoltar la particular configuració geopoètica de lloc. oeste – día 1 es tracta del registre i elaboració d'aquest procés sonor, geogràfic i social, en una gran acció de 24 hores dividida en dos dies de treball. Aquesta part, la primera, s'inicia de bon matí a la boca d'un mar mil·lenari i culmina al capvespre en un bosc d'àlbers.
JORDINA ROS / PERE ESTADELLA No
nos podemos perder más allá 2020_4:13
min Les nostres pors queden patents en la línia de confort. Perdre-s’hi o sortir-ne pot ocasionar variacions significatives en les nostres vides.
.ditada.cat.
DENYS BLACKERR The
Noble Gases (fragment) 2014_8:50
min The Noble Gases és una sèrie de set performances, basada en la meva investigació al voltant de la taula periòdica. En aquestes breus performances per a càmera, examino les qualitats i propietats dels elements en relació a la vida quotidiana, la realitat subjectiva i les nostres experiències comunes. Analitzo els aspectes metafísics, el misteri de la matèria en un estat quàntic on totes les regles canvien i on la matèria es descriu com a vibració o energia. I també examino la narrativa prosaica del material, les implicacions geopolítiques de la matèria i el material: “mater” o mare és a l'arrel de les dues paraules.
.denysblacker.com.
OVNI Observatori de Dies
Irae 2005_10
min_França_sense diàleg Recorda
ANA RODRÍGUEZ LEÓN (Des)abrazo
inifinito 2018-2022_2:34 min_amb Enrique Bustos i Ana Rodríguez "No puedo evitarlo. Ni puedes tú tampoco. Tal vez. Quizás. Por eso, al final, siempre nos abrazamos".
(Des)memoria
invocada 2018-2022_2:27 min_amb Enrique Bustos i Ana Rodríguez "Con el tiempo es lo intangible lo que más duele".
.vimeo.com/anarodriguezleon.
|
|||
E
D I C I O N S A N T E R I O R S
__ 2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017__ 2018 __2019 __2020 __2021 __ |
||||