Abans de cada projecció monogràfica es programa una videoperformance, que anirà a càrrec dels artistes Alfredo Costa Monteiro + Luis Macías,
Denys Blacker
i The Julandrons.






ALFREDO COSTA MONTEIRO + LUIS MACÍAS

Alfredo Costa Monteiro és un artista sonor, improvisador, compositor i poeta sonor, nascut a Porto, Portugal. Viu i treballa a Barcelona des del 1992, any en què es va graduar en escultura / multimèdia amb Christian Boltanski a l’Escola de Belles Arts de París.
Les seves instal·lacions i peces sonores estan fetes a partir de processos inestables, restriccions conceptuals i formes d’una simplicitat sovint desconcertant, on la manipulació d’objectes com a instruments o instruments com a objectes té un fort aspecte fenomenològic.
Ha estat involucrat des del 1995 en diversos projectes de música improvisada i experimental, utilitzant cada vegada una instrumentació diferent com l’acordió, la guitarra preparada, el tocadiscs, dispositius electroacústics o objectes ressonants, per donar a cadascun d’aquests projectes una identitat particular.
En poesia sonora, el seu treball se centra en la musicalitat del llenguatge i en el seu contingut fonètic, mantenint sempre un equilibri amb la semàntica. Els seus poemes són generalment sorollosos i políglotes (principalment en espanyol, portuguès i francès, però també en català i anglès) i utilitzen sistemes combinatoris basats en fonemes comuns en aquests idiomes, per crear múltiples significats que sovint porten a la confusió i desafien la comprensió.
Ha col•laborat amb innúmers músics, coreògrafs, videoartistes i cineastes de tot el món, i ha presentat el seu treball arreu d’Europa, Canadà, Estats Units, Rússia i Japó.
Té una extensa discografia en segells de tot el món, en solitari i en diferents formacions.

.www.costamonteiro.net.

Luis Macías és artista, cineasta i compositor d’imatges. Les seves obres en format fílmic súper 8, 16mm, 35mm i/o vídeo es componen per a projecció, performance o instal·lació. Les seves peces aborden les propietats formals i espectrals de la imatge en moviment, a través de l’exploració del dispositiu cinematogràfic propi i la naturalesa fotoquímica del mitjà. És un dels cineastes espanyols més destacats i amb un recorregut internacional a l’escena experimental contemporània.
Ha realitzat diverses exposicions col·lectives i individuals. Ha col·laborat amb diversos artistes, músics i cineastes per crear obres col·lectives. Cofundador i membre actiu de Cráter-Lab, un laboratori de cinema analògic independent gestionat per artistes – www.crater-lab.org.
Paral·lelament, és programador i docent independent, i desenvolupa tallers teoricopràctics especialitzats en diferents variants de cinema experimental. Actualment és docent, entre altres llocs, a Bande A Part, escola de cinema a Barcelona i a EQZE, Elías Querejeta Zine Escola, Donosti.

.luismacias.es.







Disrupció

2023_20 min

PERFORMANCE AUDIOVISUAL

ALFREDO COSTA MONTEIRO: dispositiu electroacústic
LUIS MACÍAS
: projeccions en 16 mm i diapositives

Disrupció és una peça audiovisual, centrada en un procés electroacústic en directe i una aproximació sorollosa al so, amb manipulacions d’artefactes DIY, en que cada esdeveniment es sempre el resultat d’una acció, incloent la seva pròpia inestabilitat; una immersió intensa a les entranyes del so i de la seva materialitat, en el procés d’experimentació i creació d’allò que el forma.

Per la col·lisió amb les imatges d’en Luis Macías, aquesta travessia sonora es torna hipnòtica i penetrant, desdibuixant una línia molt fràgil entre cinema estructural i música electroacústica.





DENYS BLACKER

Denys Blacker (Londres, 1961) és una artista visual transdimensional que posa en relació performance, dibuix, escultura i vídeo. Des de 1987 viu i treballa a Catalunya. Màster en Belles arts a Chelsea School of Art (1985, Londres, Anglaterra) i doctorada a la Universitat de Northumbria (2019, Newcastle, Anglaterra) amb la seva recerca Interconnexió, Sincronicitat i Consciència en les Pràctiques de Performance Improvisada.
Des de l’any 2002 dirigeix Gresol, una associació cultural sense ànim de lucre que ha organitzat festivals i trobades internacionals de performance. Cal destacar FEM, un festival celebrat de manera anual centrat en obres d’acció realitzades per dones, que actualment es troba en la 19a edició. És membre del grup internacional de performance Ocells al Cap i una de les fundadores del projecte ELAA (European Live Art Archive). Membre del grup Wolf in the Winter i fundadora del col·lectiu d’artistes d’acció Corpologia i de la revista amb el mateix nom. Recentment, ha iniciat SYNC, un projecte editorial de monogràfics sobre dones artistes.
Col·labora amb el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (Barcelona) amb el programa “Cara a Cara”: cicles de Performance, entrevistes i residències per a promocionar el treball de dones artistes de performance. Ha col·laborat també amb altres organitzacions com el Cicle d’Art al Bòlit (Centre d’Art Contemporani de Girona) i FLARE (Forum for Live Art Research and Education) a la Universitat de Northumbria (Anglaterra).

.denysblacker.com.
.
wolfinthewinter.com
.
.ocellsalcap.com.
.gresolart.com.





Entre nosaltres

2023_20 min

Una interacció en temps real que experimenta amb la transmissió d’informació entre persones en diferents ubicacions i que juga amb l’atzar per revelar múltiples formes de comunicar.

 





THE JULANDRONS

El col·lectiu The Julandrons, de subtil crítica social i caràcter rematadament underground, està format pels polipoetes Curtis i Krònia, l’artista d’acció Silvia Antolín i els poetes i escriptors Mag Márquez i Mireia Torralba.
The Julandrons ha treballat amb realitzadores independents com ara Peluca Skin, Marta Frisco, Riba de Castro o Paolo Colleoni i actualment és resident al Centre d’Art TPK de L’Hospitalet.
Per la seva intrincada i atípica formació no es prodiguen gaire en directe. Des de la seva unió el 2020, s’han presentat –amb la seva sola i epatant presència– a l’Espai Hybris de L’Hospitalet, al Cafè de Mar de Mataró, a Casa Maurizio de Sant Cebrià de Vallalta i a la Torre Llobeta i l’Ateneu Llibertari de Gràcia a Barcelona. Amb suport audiovisual –combinant el directe amb imatges projectades– al Flux Club de l’Antic Teatre i a l’exposició col·lectiva “Solstici” de la Tecla Sala de L’Hospitalet. En l’àmbit videogràfic tenen treballs gravats al Balneari de La Puda d’Esparreguera i al Cementiri de Montjuïc.

.silviaantolin.com.
.
vimeo.com/curtisikronia
.





Mujer tenía que ser

2023_20 min

Una mostra de poesia i acció al voltant de la dona i de la seva interrelació amb el món, un món clarament masculí i marcadament desigual.

PROGRAMA

Mujeres Maduras
1:40
min_
Extracte del poema “Cuestión de gustos” de Mónica Caldeiro
adaptat per Curtis i Krònia

Recitat en directe: CURTIS I KRÒNIA    Vídeo: KRÒNIA (2015)

Feminismo Prêt à Porter
2
min

Poema i recitat en directe: MIREIA TORRALBA
Videoperformance de Silvia Antolín: MARTA FRISCO
(2023)

Homo Menstruante 
1:20
min
Poema: MIREIA TORRALBA
Recitat en directe:
MIREIA TORRALBA I MAG MÁRQUEZ
Vídeo: KRÒNIA (2023)

Apropiación Indebida 
15 min_performance amb videostreaming
Poema: MIREIA TORRALBA
Performance en directe: THE JULANDRONS (SILVIA ANTOLÍN, MAG MÁRQUEZ,
CURTIS I KRÒNIA, MIREIA TORRALBA)




E D I C I O N S   A N T E R I O R S __

2000-2004 __ 2005 __ 2007 __ 2008 __ 2009 __ 2010 __ 2011 __ 2012 __ 2013 __ 2014 __ 2015 __ 2016 __2017__ 2018 __2019 __2020 __2021 __2022 __