Concert audiovisual
PIERRE BASTIEN
Pierre Bastien (París, 1953) viu a Rotterdam des de 1990. És llicenciat en literatura francesa del s. XVIII per la Universitat Paris-Sorbonne. El 1977 va construir la seva primera maquinària musical i durant els deu anys següents va compondre peces per a companyies de dansa i va tocar amb Pascal Comelade, alhora que anava desenvolupant la seva orquestra Mecanium, un conjunt d’autòmats musicals construïts amb peces de meccano, percussors, temporitzadors i altres artefactes, activats amb petits motors elèctrics, que toquen instruments acústics de tot el món (llaüt xinès, saron javanès, koto japonès, sanza i bendir africans...). Des de 1987 s’ha centrat en aquest projecte fent actuacions en solitari, instal·lacions de so, gravacions i col·laboracions amb molts artistes, com Pierrick Sorin, Karel Doing, Jean Weinfeld, Robert Wyatt o Issey Miyake.
www.pierrebastien.com
EDDIE LADOIRE
Eddie Ladoire (1975) viu i treballa a Saint-Maixant, prop de Bordeus (França). Després dels estudis d’arts aplicades, piano i música electroacústica, orienta el seu treball plàstic cap a la instal·lació sonora, on ens convida a repensar la nostra relació amb el so i l'espai. Les seves composicions-instal·lacions s’inscriuen en les fronteres de la música concreta i de les arts sonores. Durant 15 anys crea peces sonores o radiofòniques per a institucions públiques o privades. Paral·lelament, treballa en nombrosos tallers educatius i en la creació de bandes sonores originals per a cinema, televisió i vídeo. El 2013, crea Unendliche Studio, una estructura dedicada a la producció sonora lligada a les tecnologies digitals.
eladoire.free.fr
unendliche-studio.com
PHANTOMS
60 min
Eddie Ladoire: electrònica, teclat
Pierre Bastien: trompeta, mecànica, vídeo
Els multiinstrumentistes Pierre Bastien i Eddie Ladoire porten els seus artefactes sonors íntims per a un concert anomenat Phantoms. Bastien és conegut pels seus discos per al segell Rephlex (propietat d'Aphex Twin), els seus treballs per a importants coreògrafs com Roberto Oliván o Dominique Bagouet i per les seves performances audiovisuals basades en instruments mecànics de fabricació pròpia. Juntament amb Eddie Ladoire, especialista en bandes sonores, formen Phantoms, un projecte en el qual creen un ballet de fantasmes amb la partitura musical en primer pla. Els músics han recollit pel·lícules antigues: figures i gestos de l'antiguitat que van des dels rituals dels nadius americans fins a ballets russos, passant per danses tribals africanes, la dansa del lleó xinès per a l’any nou lunar o el kathakali de l'Índia. Pel·lícules sonores o mudes que s'editen, s'organitzen i es repeteixen per servir a la composició musical i donar-hi alguns girs inesperats. No hi ha límits corporals per a aquesta coreografia universal.
facebook
"Certains des chorégraphes pour qui j’ai composé ou improvisé de la musique ne sont hélas plus de ce monde, mais tous étaient bien vivants et alertes au moment où j’ai travaillé avec eux. Par contre, déjà en 1976 quand je jouais pour la compagnie de Dominique Bagouet, j’étais frappé de me voir succéder à François Couperin, qui lui était mort depuis 1733! Car c’est le lot de la grande majorité des musiciens qui ont une fois ou l’autre composé pour la danse de se retrouver listés, dans un répertoire ou parfois dans une seule et même pièce, parmi plusieurs collègues défunts qu’on ne parvient à se figurer qu’en dentelles et hauts de chausse. Nous avons l’intention, Eddie Ladoire et moi, de prendre le contre-pied de cet état de chose. Non pour tenir une revanche sur des danseurs qui nous auraient assimilés à des trépassés, mais juste pour tenter une formule inédite à rebours des conventions. Nous avons collecté des films anciens de danseurs du passé: danseurs des ballets russes ou du marquis de Cuevas, danseurs indiens de kathakali ou africains du temps des empires coloniaux. Nous allons en collecter d’autres, muets ou rendus muets par nos soins. Nous les assemblerons à notre guise pour organiser une chorégraphie adaptée à nos compositions. Le corps de tel danseur, ses pas et ses sauts ne définiront pas nécessairement la partition: ils accompagneront notre musique et lui donneront de l’élan. Pour cette chorégraphie universelle nous n’allons pas même nous limiter aux humains: déjà les squelettes ou les ustensiles animés des Silly Symphony et autres Cartoon Fleischer Classics se glissent dans la liste des danseurs pressentis pour notre ballet fantôme".
text: Pierre Bastien