Projecció + col·loqui
Vaig néixer a Salt l'any 1966. Actualment combino la meva faceta d'artista visual amb la de professor a l'aula multimèdia de l'Escola Municipal d'Art del Centre Cultural de la Mercè de Girona i en diverses activitats de gestió, promoció i/o reivindicació culturals com per exemple la NOVAADAG.
Entre el 2010 i el 2012 realitzo i presento les pel·lícules Tiefland Remix i Raza Remix, en les quals repasso el Nazisme i el Franquisme utilitzant material cinematogràfic de l'època. Els dos projectes s'estrenen al cinema Truffaut de Girona i posteriorment Raza Remix es presenta al Festival Internacional de Cinema de Gijón (Fic Xixon – 48) i a l'Ingràvid de Figueres; i Tiefland Remix, al Kosmopolis del CCCB de Barcelona. El 2013, aquestes dues peces foren incloses en la base de dades de la Biblioteca del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
L'any 2012 participo com a artista convidat en el desè aniversari del VAD (Festival de Vídeo i Arts Digitals de Girona) i el projecte Building Snatchers a la Mostra CentralStation de Glasgow. El 2013 vaig guanyar la setena Biennal d'Art de Girona amb la peça Setze bales per l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona. El 2014 presento Cop de flors al Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona.
En la meva trajectòria com a artista visual cal destacar el primer premi del Festival de Vídeo i Arts Digitals, VAD 2006, aconseguit amb la peça Locus amoenus i el primer premi de la VIIa Biennal d'Art de Girona amb l'obra 16 bales per l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona.
D'entre les meves peces d'art digital cal fer menció especial a Eclesiastès (2010), 7 propostes per al nou centre d’art contemporani (2007), Impromptus (2006), Pornografies (2005), Life in progress (2005) i Jackpot (2005).
He exposat al Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, a les Sales Municipals d’exposició, al Centre Cultural de La Mercè, a Espais i al Museu d’Història, de Girona. A la Casa de la Cultura de Girona com a artista seleccionat a la Primera Biennal d’Art. Fora de Girona he exposat a Vic (Museu de la Pell), a Mataró (Espai Zero), a Tortosa (Museu de l'Ebre), a l'Habana (ISA), a Alemanya (Lingen i Regensburg) i a Finlàndia (Lamppaaranta) entre d'altres.
www.manelbayo.com
info@manelbayo.com
presentació
Sessió composta per un recull de peces de Manel Bayo, adscrites al found footage, compostes a partir de material preexistent, trobat a la xarxa, pel·lícules antigues, films familiars manipulats, reeditats i reconvertits en propostes autònomes que l'autor anomena Remix i que conformen nous universos visuals, plens de poesia inquietant, sovint d'arrel surrealista. Entre aquestes peces podrem veure un fragment de Raza Remix basada en el clàssic franquista El espíritu de una raza, amb guió, ni més ni menys, de Francisco Franco, presentada a la 48a edició del Festival de Cinema de Gijón.
Eclesiastès
2008_8:54 min
A partir de l'escena de la resurrecció d'Ordet, de Carl Theodor Dreyer, Manel Bayo construeix un artefacte visual poètic, que a partir de la ironia dialoga amb el film original.
JHS Remix
2015_11:28 min
Projecte centrat en la recerca d'imatges que el món audiovisual ha realitzat sobre la figura de Jesucrist. L’objectiu final és compondre una peça audiovisual a partir d'aquest material "trobat". En definitiva, es tracta d'un exercici d'apropiacionisme cinematogràfic.
Tiefland Remix (trà iler)
2013_4:34 min
Terra Baixa, revisitada. Una pel·lícula de Manel Bayo sobre una pel·lícula de Leni Riefenstahl. Tiefland Remix funciona com un collage, independent i deutor del material del qual està compost. El format final és una pel·lícula sobre una pel·lícula. El que es busca amb tot aquest procés creatiu són nous llenguatges, l'elaboració d'un material audiovisual a partir del collage. Aquesta tècnica no sorgeix de cap aprenentatge acadèmic, sinó després de molts anys d'investigació autodidacta entorn els mitjans digitals. Manel Bayo ja ha estat utilitzant aquesta tècnica des de l’any 2009 amb Raza Remix i al 2010 amb el curtmetratge Eclesiastès.
La lletera invertida
2015_3:33 min
"L'artista que va crear el mosaic de l'edifici del Bolet de Girona, Francesc Torres Monsó, Premi Nacional de Cultura 2013, espera que l'obra pugui mantenir-se. Ja fa més de tres mesos des que algunes peces de ceràmica es van desenganxar de la façana lateral de l'immoble i la comunitat de veïns encara no ha decidit quin ha de ser el futur d'aquesta peça de grans dimensions. Torres Monsó admet que la situació és difícil, perquè si es rehabilités per evitar nous despreniments però tot i així encara cedís alguna peça, podria fer mal a algun vianant. No obstant, l'artista de Santa Eugènia espera que es pugui trobar alguna solució que permeti salvar l'obra." El 30 de gener Paco Torres Monsó va morir a Girona. No hi ha cap intenció de restituir el mural.
Raza Remix
2009_fragments
Raza Remix és un projecte a partir de la pel·lícula franquista El espíritu de una raza. Fent servir aquest material, enriquint-lo amb arxius que provenen dels més diversos orígens, més els recursos que proporcionen les noves tecnologies, Manel Bayo crea una nova peça, que podria inscriure's en l'apartat de cinema experimental. Raza Remix funciona millor com un collage, independent i alhora deutor del material amb el qual està composta. El format final és una pel·lícula sobre una pel·lícula.