Projecció + col·loqui
La Muga Caula, trobada internacional de poesia d'acció i performance, neix l'any 2005 a redós d'un document fotogràfic del 1965 que ens mostra l'artista Marcel Duchamp (1887-1968) al salt d'aigua de la Caula, a les Escaules (Alt Empordà). Així, vam celebrar el 40 aniversari d'aquesta fotografia de Denise Browne Hare amb una trobada d'art efímer i d'acció, del qual Duchamp va ser un predecessor. La bona acollida de la trobada i una nova troballa documental, aquest cop amb Man Ray de protagonista al salt de la Caula, ens va animar a continuar i, naturalment, ho vam fer sota el signe del document.
Per a l'art d'acció, són essencials la fotografia i el vídeo per a la seva difusió i vida més enllà del moment. Quantes performances coneixeríem si sols tinguéssim en consideració aquelles que hem pogut presenciar?
Documentar és posar-se al servei de l'altre, de la seva proposta plàstica, sonora i d'acció, però ineludiblement també és un mecanisme d'interpretació. Res és reemplaçable però tot és relacional, és a dir, un vídeo no pot substituir l'acció, però n'és la seva prolongació, una nova comunicació amb caràcter propi.
Des de La Muga Caula sempre hem volgut donar naturalesa creativa al documentalisme i per això cada any convidem un realitzador de vídeo diferent. Amb el documental 3.650 dies d’acció volem subratllar el caràcter creatiu dels documentalistes de La Muga Caula.
Sobre els documentalistes:
Nelson Hausmann (Catalunya/Holanda)
Interessat en els reportatges de caràcter social, va trobar-se casualment amb La Muga Caula, on va descobrir un nou món de relacions documentals i artístiques. Autor dels primers tres reportatges de La Muga Caula, la seva feina ha establert una pauta de treball.
Ona Vega Passola (Catalunya)
Ha crescut en un món de poesia d'acció i performance, de la mà del seu pare, el poeta Gustavo Vega. Així, aquest món "estrany" per a molts, li és propi i el filma amb naturalitat.
Cristopher Hewitt (Anglaterra/Alemanya)
Des del 2002 documenta performances, i des del 2006 les publica en la seva col·lecció dvd/liveartwork perquè, tal com diu ell: "vull que els treballs que m'apassionen es conservin".
http://www.liveartwork.com
Paolo Colleoni (Itàlia/Catalunya)
Poeta d’acció, performer, pintor i videoartista. Standby Productions és el seu projecte audiovisual.
www.paolocolleoni.com
Bárbara Domínguez (Espanya)
Jove documentalista fascinada per les possibilitats visuals de l'art d’acció, que documenta sistemàticament, de forma addictiva. El seu llenguatge prové dels clips de la televisió, per a la qual ha treballat en diferents ocasions.
www.facebook.com/gildaproduccionesaudiovisual
Carlus Camps (Catalunya)
Artista d’acció i realitzador de vídeo. Respira i filma alhora sense perdre de vista la seva "funció" pràctica, però mantenint en un primer pla el seu caràcter d’artista.
www.cctproduccio.com
Joan Casellas (Catalunya)
Artista plàstic, performer i documentalista. L’any 1992 va crear l’Arxiu Aire especialitzat en l'art d'acció, amb el qual ha organitzat més de 20 exposicions. Des del 2005 organitza La Muga Caula, trobada internacional de poesia d’acció i performance.
www.lamugacaula.cat
3.650 DIES D'ACCIÓ. Els documentalistes de La Muga Caula com a creadors audiovisuals
2015_40 min_Les Escaules (Alt Empordà )
Documental sobre La Muga Caula, trobada internacional de poesia d'acció i performance, a partir dels reportatges realitzats des de l’edició del 2008 fins a l’actualitat.
Direcció Joan Casellas
Muntatge Carlus Camps
Producció La Muga Caula. Trobada internacional de poesia d’acció i performance
Documentalistes Nelson Hausmann (2008, 2009, 2010), Ona Vega Passola (2011), Chistopher Hewitt (2012), Paolo Colleoni (2013), Bárbara Domínguez (2014), Carlus Camps (2015)