sessió 6. dilluns 2 maig 2016_21h

JOSEP M. JORDANA

Projecció + col·loqui

Barcelona, 1959. Treballa en la videocreació, la videoinstal·lació, la ficció, el documental de creació i participa en espectacles audiovisuals. Col·labora com a realitzador, càmera i editor freelance amb artistes, músics, poetes i videocreadors. També executa treballs d'encàrrec. És membre fundador d'Habitual Video Team, juntament amb Lis Costa, amb qui organitza a Barcelona el festival de vídeo d'autor Flux i el festival Influx dedicat a les arts escèniques audiovisuals. També dirigeixen conjuntament l'arxiu videogràfic on line Summa.

www.josepmjordana.com

presentació

PICKPOCKET


En aquesta sessió presentarem una selecció d'obres realitzades els darrers anys per l'autor i que per diferents circumstàncies han sigut molt poc mostrades o en alguns casos mai exhibides públicament. Així, tal com succeeix en el seu vídeo Pickpocket, com un carterista d'imatges, hem rescatat del calaix algunes de les seves peces, transversalment lligades per la poesia, la música, la veu humana i la memòria. La sessió es completarà amb la projecció de dues recents obres de videopoesia codirigides amb Lis Costa a partir de poemes d'Enric Casasses. 


Plecs
2016_10:48 min_videoinstal·lació

Direcció Lis Costa & Josep M. Jordana
Tríptic videopoètic a partir de poemes d'Enric Casasses: 1: I en equacions de segon grau / 2: Esviat cantaire / 3: Quan la gran dama dels rostolls es deixa veure. Versió monocanal de la videoinstal·lació del mateix nom, per a tres monitors de vídeo amb auriculars.

 

Tríptic cridaner
2011_1:55 min_videoinstal·lació

Obra centrada en l’expressió del crit d’una dona a través de fragments del seu cos. Una exploració sobre la veu humana i les seves connexions amb l'emotivitat i la comunicació. Amb la participació d'Esther Freixa. Versió monocanal de la videoinstal·lació del mateix nom, per a tres monitors de vídeo.


Cau 2
2011_7:47 min_videoinstal·lació

Cau és una projecció de vídeo on cinc homes es transmeten una melodia a cau d’orella xiuxiuejant-la successivament de l’un a l’altre. Una nova exploració sobre la veu humana i les seves connexions amb l'emotivitat i la comunicació. Amb la participació de Mark Cunningham, Xavi Marx, Jordi Teixidó, Tres i Lucas Ariel Vallejos. Versió reduïda que inclou la segona part de la peça.

 

Les caixes de la memòria
2007_7:55 min

Document videogràfic de l'efímera videoinstal·lació Les caixes de la memòria (novembre 2007, Festival A Part, Girona). Era una videoinstal·lació per a dos monitors i set caixes plenes d'objectes diversos embolicats en paper. Es proposava al públic assistent que mirés, triés i si li agradava algun dels objectes, que se l'emportés, fins que s'anessin acabant. Va ser una instal·lació irrepetible perquè els objectes eren records familiars de l'autor, impossibles de reposar.




50
2009_3:30 min

Videopoema d'aniversari dedicat a Lis Costa.

 

Dancing Nights 03
2012_3:28 min

Tercer vídeo d'una sèrie dedicada a personatges captats en espontanis moments de ball. Amb la participació de Semolina Tomic.


Emotion
2007_2:30 min

Homenatge al músic japonès Hiroshi Kobayashi, in memoriam.

 

Pickpocket
2014_7:35 min

He rebuscat entre un munt de gravacions fetes per mi al llarg dels anys, mai utilitzades, i moltes totalment oblidades. I, com un carterista d'imatges, n’he robat set fragments d'un minut cadascun, sense talls i respectant l'àudio original, extretes amb cura, subjectades entre els dits índex i polze d'entre moltes altres que esperen el seu torn per ser rescatades de l'oblit. Amb aquesta tria, han passat a formar part de la meva memòria conscient i les ofereixo al públic, que potser les reinterpretarà a la seva manera. Al mateix temps, les imatges que ara formen part de Pickpocket van ser originàriament captades o robades amb petites càmeres de butxaca, en aquells moments ocasionals en els quals una situació et fa parar per un instant per contemplar, escoltar… i actuar. Així, les imatges i els sons de Pickpocket, amb aquest doble procés de com han sigut captats i després rescatats, conformen un collage audiovisual on els petits detalls i les absències adquireixen una dimensió especial.

 

Els astres, l'amoïnadora, els dàtils i el senderi
2016_2:27 min

Direcció Lis Costa & Josep M. Jordana
Videopoema realitzat a partir d'un text d'Enric Casasses.


Mnemòsine
2014_10:15 min

Mnemòsine, en la mitologia grega, era la deessa de la memòria. De la seva unió amb Zeus van néixer les Muses, font d’inspiració de les arts. En aquest vídeo, sota la seva inspiració, intentarem moure'ns pels límits de la nostra memòria.