Projecció + col·loqui
Figueres, 1970. Actualment viu i treballa entre Lladó i Banyoles. Des de múltiples registres de presentació –l’escultura o la fotografia fins a la publicació o el vídeo- l’obra de Jordi Mitjà planteja l’apropiació de diferents contextos, situacions, mitjans o produccions externes que l’artista porta hàbilment al seu terreny, mantenint una alta complicitat emocional amb els referents i punts de partida que escull. Una dinàmica de treball complexa i obsessiva que, més enllà de la seva formalització expositiva, concentra la seva intensitat en el procés de producció i el temps de negociació entre idea inicial i resolució final; fet que incorpora de manera voluntària aspectes flexibles i lliures com ara la intuïció, l’assaig, l’error o l’accident.
Ha presentat els seus projectes en nombroses exposicions, tant individuals com col·lectives. Participa també en projectes editorials i crea juntament amb Jesús Novillo i Carolina Trebol l’editorial CRANI. Aquests darrers anys ha consolidat la seva presència dins l’escena artística nacional i també ha realitzat residències a Ciutat de Mèxic i a Sâo Paulo. Ha participat en les exposicions inaugurals del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona i del Canòdrom de Barcelona; i la seva obra es troba en col·leccions públiques, com el Museu de l’Empordà, la Mediateca de la Fundació “la Caixa”, o el Centro Galego de Arte Contemporánea (CGAC), entre d’altres.
www.jordimitja.com
jordi-mitja.blogspot.com
jm@jordimitja.com
presentació
El treball de Jordi Mitjà, formalment heterogeni, ple de contingut i crítica social, a la vegada sensible i poètic, de factura conceptual, troba les seves fonts en imatges de la vida quotidiana que l’artista registra contínuament. Col·lecciona experiències, imatges, inventa situacions, indaga en arxius i proposa accions per examinar les reaccions humanes més simples davant de situacions imprevistes. Extreu i inventa a partir de la realitat, bé a través d’un tractament fílmic, bé creant publicacions o objectes, les seves propostes susciten qüestions sobre l’individu, els comportaments socials i l’art.
En aquesta sessió projectarem el seu film Concèntric. Poble petit, infern gegant, que té el seu centre a Lladó, un poble de l’Empordà. Aquest trencadís fílmic està compost per un conglomerat de narracions en un intent de reconstruir diferents arxius que el director ha anat compilant amb els anys.
Concèntric. Poble petit, infern gegant
2006_77 min_catalÃ
Una pel·lícula escrita i dirigida per Jordi Mitjà
Muntatge Glòria Martí
Música original Joan Malé
Realitzada amb l’ajut del Premi Ciutat d’Olot d’Arts Visuals 2005, amb la col·laboració d’Hangar i Espai Zero1
"Diuen, i no sense raó, que en els pobles petits és on passen les coses més extraordinàries i les més terrorífiques. Diuen també que això es deu a la proximitat i a la coneixença entre els habitants que configuren aquestes comunitats". Sota aquesta premissa es munta el film Concèntric. Poble petit, infern gegant de l’artista Jordi Mitjà. Un conglomerat de narracions en un intent de reconstruir diferents arxius que el director ha anat compilant amb els anys, de fonts pròximes com d’amics i familiars.
Aquest trencadís fílmic té el seu centre a Lladó, un poble de l’Empordà i l’acció no es desplaça més enllà de 20 km a la rodona. El film no intenta explicar la història d’un poble, "la història no existeix ni creuant totes les històries". Aquesta realització polièdrica mostra l’experiència de mirar i d’ésser mirat d’una forma totalment amateur. Els actors, el director i fins i tot les imatges, són personatges que, sense saber-ho, caminen amb els ulls embenats per l’experiència d’inventar això que en diuen pel·lícules.