sessió 7. dilluns 30 maig 2016_21h

JORDI BENITO

Projecció + col·loqui

Jordi Benito (Granollers, 1951 - Barcelona, 2008) va ser un dels artistes conceptuals catalans més radicals. Membre actiu del Grup de Treball (1973-1975), col·lectiu pioner a Catalunya de la desmaterialització de l'art, va participar -juntament amb Robert Llimós, Francesc Abad i Muntadas- amb diverses accions a la Documenta V de Kassel del 1972, que va contribuir a la difusió de les pràctiques conceptuals a Europa.

El primer accionisme de Jordi Benito es va perllongar des del 1971 fins al 1974, amb accions senzilles com llançar-se contra una paret o cobrir-se la cara amb terra, en les quals es posava a prova la resistència física del cos. A la segona meitat dels anys setanta, el seu treball amb el cos es va radicalitzar en performances més complexes i va abandonar el body art estricte per les accions rituals. Benito va obrir una línia de treball que es va prolongar fins ben entrats els anys vuitanta i noranta, amb performances d'una gran teatralitat en què pintura, música i sacrifici ritual perseguien l'obra d'art total.

Després d'una aturada en la seva producció artística, va reprendre l'activitat al començament del 2000 amb instal·lacions de llum, pianos i fórmules matemàtiques. La seva darrera intervenció artística va ser al vestíbul de l'estació de Provença dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en un homenatge al normalitzador de la llengua catalana, Pompeu Fabra. Benito, un dels representants més significatius de l'art corporal a Espanya, mai va entendre l'art deslligat de la vida.

El fons documental de Jordi Benito està dipositat al Museu de Granollers.

presentació


ACCIONS / PERFORMANCES

En aquesta sessió presentem una selecció d'accions i performances de Jordi Benito, realitzades entre 1972 i 2005. Es tracta de gravacions fetes en diversos formats, que documenten el període més fèrtil de l'artista en el camp de l'acció i la performance.

Agraïm la cessió del material a Altervideo i especialment al Museu de Granollers, en concret a les seves tècniques Maria Permanyer i Glòria Fusté, que estaran presents a la sessió, i a Vicenç Altaió, escriptor i investigador cultural, autor -amb el Museu de Granollers- dels dos volums del llibre: Jordi Benito, Idees com a imatges / Documents com a obres d'art, que ens ajudarà a conduir la sessió.

Accions
1972_18 min

De l'any 1972 al 1975, Benito va anar desplaçant les intervencions que practicava a l'espai o sobre objectes, per centrar-se i radicalitzar-se en el propi cos: el cos de l'artista com a subjecte i objecte de l'obra d'art.
Documentació Ramon Riera

 

La desesperació del tocador de llaüt. TRASA V=BPLWP 78 79
1978_5 min

Document videogràfic de la performance realitzada al Centre Georges Pompidou (París) el 29 de setembre de 1978, dins de l'exposició "Seny i rauxa", que volia donar compte de l'esperit català amb una tria d'artistes d'avantguarda del moment. Benito hi va participar amb aquesta performance, on va fer servir un llaüt i un fusell amb baioneta per pintar a cops de pintura frenèticament un escenari blanc, incorporant el seu propi cos dins de la pintura.

 

Sessions de treball. TRASA V=BPLWP 78 79
1979_7:58 min (fragments)

Document videogràfic de la performance realitzada a la Fundació Joan Miró (Barcelona) del 13 al 15 de juny de 1979. L'artista va realitzar un dels actes més radicals que mai s'han fet a Barcelona i que posteriorment va portar el títol de Barcelona Toro Performance. Benito va trobar en la tauromàquia i els seus ornaments funcionals un objecte de representació que cada vegada el va fascinar més, amb el torero com a símil de l'artista que s'ho juga tot, però a la vegada, associat al botxí. Van ser tres dies de rituals i sacrifici, amb molt poc públic, on el que es va portar a terme, més que una representació era un esdeveniment real. Al final de la performance, Benito és banyat fins a l'ofec per la sang calenta d'una vaca prèviament sacrificada que li cau sobre la cara.

 




B.B.P. Romànic
1980_9:23 min (fragments)

Document videogràfic de la performance portada a terme, sense públic, a l'Ermita de Santa Justa (Lliçà d'Amunt) el 5 de maig de 1980. Dins d'una ermita romànica mig derruïda, Benito, vestit de torero i acompanyat de dos subalterns, oficia un ritual extrem ple de simbologia religiosa i taurina, aprofundint en la línia de treball de la darrera performance realitzada a la Fundació Miró.
Realització Carles Ameller

 

Baiard, jaç impacient. Opus II
1981_7:42 min (fragments)

Document videogràfic de la performance realitzada al Museu de Granollers el 3 de febrer de 1981. Una cerimònia de follia i expiació, i una de les performances més arriscades de l'artista. Forma part d'el conjunt Baiard, jaç impacient, ple de rituals místics i identitaris.
Realització Carles Ameller


Assaigs per a l'Òpera Europa. Romäni
1982_7:35 min (fragments)

Document videogràfic de la performance efectuada al Centre Cultural de la Caixa de Pensions (Granollers) el 30 d'abril de 1982. Aquesta performance forma part d'un nou cicle per a una identitat feta de fragments: Europa. Es recolza en la música de Wagner en busca d'una obra total que deslliuri els seus fantasmes.

 

Suite Carmona
1992_5 min

Document videogràfic de l'acció realitzada dins de l'exposició "Arthur Cravan, poeta i boxador", al Palau de la Virreina (Barcelona) el 21 d'octubre de 1992. Benito, des del 1985 es decanta progressivament cap a les instal·lacions i la seva participació en accions i performances és cada vegada més puntual. En aquesta acció, va comptar amb la col·laboració de BÀRBARA ROIG en el recitat d'un poema de Rimbaud.
Realització Héctor Milla
Producció Altervideo

 

Poésis
2005_16 min

Vídeo realitzat a partir de l'acció concert portada a terme amb AGUSTÍ FERNÁNDEZ al Teatre Auditori de Granollers l'octubre del 2005. S'hi reuneixen tres disciplines: ciència, música i art, en la que va resultar ser la seva última acció.
Realització Enric Bartel