sessió 10. dilluns 11 juny 2012_21h

ELENA FERRER & ALFREDO COSTA MONTEIRO

Projecció + intervenció sonora + lectura + col·loqui

ELENA FERRER
Montevideo, 1965. Viu i treballa a Barcelona. A través de la seva obra, pretén portar l'espectador a aturar-se un instant, en silenci, en oposició a l'excessiva exteriorització, al soroll, al caos i a la incertesa del món. Rebutjant qualsevol nostàlgia, valora el moment (temps) en el qual podem detenir-nos i preguntar-nos on estem parats en aquell silenci intern necessari per a tot qüestionament, a la cerca d'un equilibri entre la consciència natural de formar part d'alguna cosa incommensurable i la racionalista d'estar immersos en una realitat productivista, mecanicista i fugaç.
Guiada per fonts literàries, etnològiques, científiques i llargs passejos pel bosc, principalment realitza instal·lacions i edicions d'artista, la majoria autoeditades. Acostuma a treballar a partir de materials pobres, reciclats o naturals, alguns dels quals estan carregats d'història pròpia, i altres amb un poder simbòlic vinculat a una realitat històrica i materialista, més que a metàfores místiques o literàries.
Ha participat en diferents exposicions i esdeveniments com la Fundación Luis Seoane de A Coruña, MARCO de Vigo, Fundació Espais de Girona, CAPC de Bordeaux, i Palais de Tokyo a París, entre altres.

elenafrr@gmail.com

ALFREDO COSTA MONTEIRO
Porto, 1964. Resident a Barcelona des de 1992, l'artista portuguès Alfredo Costa Monteiro desenvolupa una activitat múltiple que abraça el treball instal·latiu, la pràctica poètica i la creació sonora. La majoria de les seves obres, sovint de factura domèstica, tenen en comú un interès per processos inestables en els quals la manipulació d'objectes com a instruments o la d'instruments com a objectes adquireix un marcat caràcter fenomenològic. Entre nombrosos projectes d'experimentació sonora, destaquen: Cremaster (amb Ferran Fages), I treni inerti (amb Ruth Barberán) o Astero (amb Juan-Matos Capote).
Ha col·laborat amb nombrosos músics, coreògrafs, ballarins, artistes visuals, videoartistes espanyols i estrangers. En l'àmbit de la poesia sonora, treballa habitualment en solitari, realitzant lectures políglotes i sorollistes. A més de comptar amb una extensa discografia en segells europeus, japonesos i nord-americans, la seva recopilació de poemes visuals Axiomáticas va ser editada el 2005 per la fundació 30Km/s de Barcelona.

http://www.costamonteiro.net

presentació

Elena Ferrer presentarà dos vídeos: el primer, The eye of night, és una col·laboració amb Alfredo Costa Monteiro, editor del so del vídeo, que durant la projecció realitzarà una intervenció sonora en viu a partir del so gravat. El segon vídeo, Voiceless, en canvi, és mut.
Després de la projecció, Elena Ferrer farà una lectura d'una recopilació de cites que ha escollit per a la presentació d'aquests vídeos, elaborada a partir d'una selecció de passatges de textos llegits entre gener i juny d'aquest any. Cada cita va teixint una narració en el temps que en un principi pot semblar incongruent, però en la qual acaba per reflectir-se l'entramat conceptual on reposa la seva obra, amb un fil conductor.

 




ELENA FERRER
The eye of night

2010_14:53 min

Una miríada de llunes travessen lentament el cel per sobre d'una finestra il·luminada a la nit. No succeeix res més, però la relació entre la imatge i el so crea una atmosfera d'intimitat i misteri. En aquesta col·laboració, ALFREDO COSTA MONTEIRO ha editat l'àudio a partir del so de l'ambient en el moment de la gravació del vídeo.
Per a aquesta proposta, el músic realitzarà una intervenció sonora en viu a partir del so del vídeo durant la seva projecció. 


ELENA FERRER
Voiceless

2011_6:12 min_sense so

Temptativa de provocar una experiència íntima amb el paisatge que va derivant a poc a poc en una alteració de la percepció de la realitat. La caiguda de la neu és muda, com les expressions grotesques que semblen sorgir del moviment dels arbres agitats pel vent. Voiceless ha estat seleccionat en l'última edició de “Instantes de Paisaje 2011”, CDAN Centro de Arte y Naturaleza de Huesca.