CICLE DE VÍDEO D’AUTOR 2002_2003 BARCELONA

sessió 2. dimarts 12 novembre 2002_23h

CARLES CONGOST

Projecció

Olot, 1970. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona el 1994.

Carles Congost utilitza el suport videogràfic com una extensió més de la seva activitat artística iniciada a mitjans dels noranta.

Juntament amb d'altres disciplines, com ara la fotografia, la música o el dibuix, desenvolupa un discurs irònic i ambigu entorn al que podríem descriure com una mena de "fantasia pop juvenil".

El llenguatge de la televisió, els subgèneres i totes aquelles manifestacions pròpies de la cultura adolescent són intervinguts per tal de crear un univers iconogràfic i ideològic propi que qüestiona -més aviat posa en dubte- bona part de les idees preconcebudes que sovint giren entorn de les imatges i de certes postures artístiques.

Tot i el to amable de la seva posada en escena, el treball de Carles Congost acaba per constituir-se com un curiós híbrid desmitificador i gens innocent.

 

PROGRAMA

Jessie is thinking about it
1997_13 min

Ficció construïda entorn a una jove model oriental anomenada Jessie. El vídeo ens mostra el transcórrer d'una tarda qualsevol en la vida d'aquest personatge en un clima d'aparent frivolitat. Mentrestant, una veu en off ens va descobrint els seus pensaments i inquietuds, donant forma a un amable discurs -reflexiu però capritxós a la vegada-  que qüestiona aspectes importants de la creació artística contemporània en les seves múltiples manifestacions.

 

Jessie Formula Sport
1998_13 min

Segona entrega de la sèrie protagonitzada per la dolça Jessie. Tristesa, marisc i glamour són els ingredients principals d’aquest embolic pseudointel·lectual. A l’estança d’un hotel d’hivern tres excèntrics personatges debaten sobre les seves sofisticades sentimentalitats. A mig camí entre el cinema d’autor i el fulletó televisiu, Jessie Formula Sport esdevé un motiu de reflexió sobre el pas del temps i la marca que deixen a la nostra memòria el record de certes cançons.

 

Supercampeón
2000_4:30 min

Supercampeón recrea l’estètica del clàssic televisiu Sesame Street, on apareix Campeón, un ninot de feltre amb forma de trofeu que s’ha disfressat de Mr. Cd’s Eyes -el meu alter ego en anteriors vídeos- per tal d’entrevistar Genís Segarra -creador del  segell Austrohúngaro i component del grup Astrud. La situació és d’allò més surrealista, ja que el Genís apareix a escena amb una indumentària realment impossible i, a més, no sembla estar disposat a deixar-se afalagar per l’absurd ninot, ni tampoc a acceptar cap de les seves suggerències. Aquest treball constitueix una crítica a la imatge esterotipada i "light" que alguns mitjans utilitzen per presentar l’univers de la gent jove; traint, d’aquesta manera, el sentit contestatari que originalment tindrien algunes expressions de la seva cultura.

The Perfect Day
2000_2 min_videoinstal·lació ''Country Girls''

Breu presentació del bucòlic univers de Palmira -una de les tres Country Girls. Com preparar una diada perfecta? Molt senzill: amb un cistellet, unes magdalenes dansaires i un grapat de brioixos amb mantega i pernil dolç.

Kawasaki Girl
2000_2 min_videoinstal·lació ''Country Girls''

A la Theresa li encanten les motos... especialment la del seu nòvio, una potent Kawasaki de color verd.

 

Kratter's
2001_3 min_videoinstal·lació ''Popcorn Love''

El vídeo Kratter’s ironitza amb aspectes autobiogràfics del meu passat i alhora critica les superproduccions que des de Hollywood monopolitzen la cultura de l’entreteniment al llarg de tot el planeta. En realitat, Kratter’s és el nom de la discoteca que jo freqüentava d’adolescent, quan encara vivia a la ciutat dels volcans amb la meva família. Aquesta simple anècdota m’ha servit per a construir una metàfora de quelcom molt més universal- com és la pèrdua de la ingenuïtat en el moment d’haver de prendre les nostres primeres decisions o el naixement  de les primeres aspiracions. Kratter’s té forma de tràiler cinematogràfic anunciant una espectacular superproducció d’aventures dirigida al públic adolescent, tot i que en aquesta ocasió el monstre de la caverna es limita a conscienciar el protagonista sobre la necessitat d’un projecte personal responsable i conseqüent.


Love & F/X
2001_7 min_videoinstal·lació ''Popcorn Love''

Love & F/X recrea els tòpics cinematogràfics de les pel·lícules dirigides al públic adolescent que triomfaren a tot el món durant els anys vuitanta, però aquesta vegada des d’una lectura molt més sofisticada i higiènica. El vídeo descriu com cinc atractius adolescents reunits en un complex esportiu són incapaços d’expressar els seus sentiments si no és a través d’efectes especials.


That’s my impression!
2001_7:30 min

That’s my impression! fa un recorregut irònic a llarg de la meva trajectòria artística utilitzant el format de fals documental televisiu. Cal destacar la brillant aportació interpretativa de l’actor i director teatral Manuel Dueso.


Synthesizers
2002_7 min

A principi dels anys vuitanta, la música de ball que arribava dels Estats Units encara estava molt influenciada pel funky de la dècada anterior. Tot i això, cada vegada anava incorporant més sons electrònics i obria nous i interessants camps de treball. Aquest és un fals documental sobre Dazzler Buffalo -un imitador de Michael Jackson vingut a menys- i els seus dos creadors. Synthesizers ve a ser una reflexió sobre persones, màquines i comportaments i, en definitiva, sobre la responsabilitat que suposa tot acte de creació.

 

 

 

edicions:    2000_2004 2005 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022