sessió 6. dilluns 25 abril 2022_20h

ARTURO BASTÓN

Projecció + col·loqui

Neix a Ciutat de Mèxic (1967), on de manera heterodoxa i no acadèmica estudia fotografia, motion graphics, animació en 3D i cinema. Des de molt jove s'inicia en el món audiovisual professional treballant al departament de producció de productores publicitàries, per després col·laborar en el departament d'art d'alguns llargmetratges entre els quals es poden destacar El patrullero d'Alex Cox, o Beat de Gary Walcow.

Seguint un amor juvenil, es trasllada a Barcelona l'any 1995. Aquí coneix els fundadors de La Fura dels Baus, amb qui treballa en la creació de videomaquetes interactives per a la concepció de les primeres òperes. Aquesta col·laboració el porta a conèixer Manuel Huerga, que l'integra a l'equip del seu projecte televisiu, la (aleshores) emergent BTV (Barcelona Televisió), canal local avantguardista que durant alguns anys va trencar diversos esquemes del que s'entenia per televisió.

En acabar-se el període daurat de BTV (1997-2003), i després de crear juntament amb Kikol Grau, Félix Pérez-Hita i Andrés Hispano el Gabinete de crisis. Un programa de televisión que no verá en televisión (menció especial al Festival Zemos98 i guanyador del 1er festival Animalario a Sevilla, 2007), comença la seva activitat com a muntador freelance, i més tard adquireix la seva actual i adorada addicció a la creació de videoclips per a bandes internacionals.

arturobaston.com
bastonautomatic@gmail.com
IG: @_bass_tone_

presentació


Aquesta sessió reuneix una selecció de videoclips que Arturo Bastón ha realitzat en els darrers anys. A més de la seva tècnica (basada en la manipulació, rotoscòpia, animació i recontextualització de material videogràfic extret de fonts molt diverses), els comuns denominadors per a tots aquests vídeos podrien ser potser la seva estètica visceral i desenfadada, el seu latent esperit de “fes-ho tu mateix”, una falta de respecte cap a (o més aviat una ignorància de) les formes tradicionals del videoclip, i potser també una certa nostàlgia per l’imaginari psicodèlic.

PROGRAMA

Renaldo & The Loaf: "Optimism"
2018_4:52 min_Gran Bretanya

Aquest vídeo parla d'aquelles persones que estan sempre estranyament i insensatament felices.

 

Frankie and the Witch Fingers: "Michaeldose"
2021_2:20 min_EUA

El títol de la cançó fa referència al consum de microdosis de LSD. El vídeo intenta retratar una societat on aquesta pràctica sigui generalitzada i universalment acceptada.

 

Oh Sees: "The Daily Heavy"
2019_7:53 min_EUA

La Terra és colpejada per un bacteri alienígena que obliga els seus habitants a ballar, fornicar i barallar-se, cosa que provoca en última instància l'enfonsament de tot sistema establert.

 

Lastryko: "Firmament"
2020_5:22 min_Polònia

Un planeta llunyà és envaït per ones electromagnètiques que eventualment alteren el cervell dels seus estranys habitants.

 

Gale Forces: "Fly Agaric"
2020_4:11 min_EUA

Una petita incursió al bosc més proper per gaudir d'una ingesta d'Amanita Muscaria (Fly Agaric).

 




Death Valley Girls: "Hypnagogia"
2020_4:58 min_EUA

Hypnagogia pretén representar tant un somni místic com un encanteri universal. Potser també es pot entendre com un Tòtem audiovisual.

 

Yo No Se: "Terraform"
2021_5:57 min_Gran Bretanya

Juxtaposant Ivan el Terrible i Etheria (el planeta d'He-Man), Terraform proposa la idea que la maldat i la tirania provenen de l'espai exterior.

 

Brigid Dawson & The Mother's Network:
2020_5:58 min_EUA/Gran Bretanya

Dispositius gràfics propis de les ciències ocultes, geometries sagrades i dissenys meditatius, adaptats i barrejats, ajuden a il·lustrar la relació entre les forces de la naturalesa i l'estúpid afany de poder de l'ésser humà.

 

Capsula: "Esferas"
2021_4:20 min_Espanya/Argentina

Els integrants del grup Capsula convertits en xamans del futur celebren un ritu musical per penetrar en el multivers.

 

A Place To Bury Strangers: "Ringing Bells"
2022_2:57 min_EUA

El relat d'un accidentat experiment neuronal que va ocasionar fatals i irremeiables conseqüències.

 

Dirty Sound Magnet: "Sunday Drama"
2022_5:45 min_Suïssa

La llavor de la vida realitza un viatge èpic que comença amb el Big Bang, proposa la teoria de la Panspermia, recorre l'evolució i posterior anihilament de la vida al planeta terra i culmina amb la recerca de més bona sort en alguna altra galàxia.

___

Antic Teatre
Verdaguer i Callís, 12. 08003 Barcelona
www.anticteatre.com

entrada gratuïta, aforament limitat