sessió 5. dilluns 8 abril 2013_21h

VIDEOBARDO: IV FESTIVAL INTERNACIONAL DE VIDEOPOESIA

Projecció + col·loqui

VideoBardo és una agrupació artísticocultural de Buenos Aires (Argentina) fundada per Bardo Revista el 1996 i dirigida pel poeta Javier Robledo. Es dedica a la difusió i a la reflexió entorn de la videopoesia, gènere de caràcter híbrid i transdisciplinari, relacionat amb la poesia experimental, el videoart i les noves tecnologies. En la seva trajectòria ha realitzat contínues activitats que abracen mostres, trobades, xerrades, seminaris i tallers, que han sigut acollides per diferents i destacades seus a la ciutat de Buenos Aires. La repercussió del projecte ha traspassat el nivell local i ha arribat a diferents punts d'Argentina i a altres parts del món, com els EUA, Espanya, Canadà, França, Alemanya, Colòmbia, Índia, Mèxic i Itàlia.

Dins de les activitats de VideoBardo, destaca l'organització del Festival Internacional de Videopoesia des del 2004, en el qual s'han programat esdeveniments, mostres i tallers a la ciutat de Buenos Aires. El Festival reuneix des de projeccions de vídeo i mostres d'art, fins a seminaris, lectures de poesia i performances, la qual cosa el converteix en un espai de divulgació de la videopoesia i altres manifestacions afins.

presentació

En aquesta ocasió VideoBardo viatja al Flux Club, on veurem una selecció de la programació del IV Festival Internacional de Videopoesia, celebrat a finals del 2012 a Buenos Aires, sota el tema central "Per la Terra", la relació de l'home amb la natura, amb obres dels autors Wei-Ming Ho, Gruppo Sinestetico, Antonio Alvarado, Eduardo Romaguera, Jakob Kirchheim & Teresa Delgado, Javier Robledo, Alejandro Fontana, Blick, Rafael Álvarez Domenech, Tom Konyves i George Aguilar.

En el col·loqui comptarem amb la presència de Lis Costa, professora de Comunicació Audiovisual a la UB i estudiosa del gènere videopoètic.

www.videopoesia.com
videobardo.blogspot.com
festivalvideopoesia.wordpress.com
info@videopoesia.com

CAST

VideoBardo
es una agrupación artístico-cultural de Buenos Aires (Argentina) fundada por Bardo Revista en 1996 y dirigida por el poeta Javier Robledo. Se dedica a la difusión y a la reflexión en torno a la videopoesía, género de carácter híbrido y transdisciplinar, relacionado con la poesía experimental, el videoarte y las nuevas tecnologías. En su trayectoria ha realizado continuas actividades las cuales abarcan muestras, encuentros, charlas, seminarios y talleres, que han sido acogidas por distintas y destacadas sedes en la ciudad de Buenos Aires. La repercusión del proyecto ha traspasado el nivel local y ha llegado a otras partes del mundo, como USA, España, Canadá, Francia, Alemania, Colombia, India, México e Italia.

Dentro de las actividades de VideoBardo, destaca la organización del Festival Internacional de Videopoesia desde 2004, en el cual se han programado eventos, muestras y talleres en la ciudad de Buenos Aires. El Festival reúne desde proyecciones de video y muestras de arte, hasta seminarios, lecturas de poesía y performances, lo cual lo convierte en un espacio de divulgación de la videopoesía y otras manifestaciones afines.

presentación

En esta ocasión VideoBardo viaja al Flux Club, donde veremos una selección de la programación del IV Festival Internacional de Videopoesía, celebrado a finales del 2012 en Buenos Aires, con el tema central "Por la Tierra", la relación del hombre con la naturaleza, con obras de los autores Wei-Ming Ho, Gruppo Sinestetico, Antonio Alvarado, Eduardo Romaguera, Jakob Kirchheim & Teresa Delgado, Javier Robledo, Alejandro Fontana, Blick, Rafael Álvarez Domenech, Tom Konyves y George Aguilar.

En el coloquio contaremos con la presencia de Lis Costa, profesora de Comunicación Audiovisual de la Universidad de Barcelona y estudiosa del género videopoético.

 

WEI-MING HO
The Art Qaeda Project

2011_7 min_Taiwan

En un ambient estrany, el projecte es proposa com una aventura emocionant. Què representen les imatges: senyals visuals, una desfilada extraordinària o una protesta silenciosa? Per mitjà de l'acció guerrilla, aquest projecte presenta un diàleg entre les imatges i el medi ambient de la ciutat. El vídeo inclou diversos elements d'estadístiques i símbols com l'Índex de Sostenibilitat Ambiental i el codi Morse. Usa el codi Morse en la música com a fons metafòric que interpreta els significats de l'Índex de Sostenibilitat Ambiental mesurant valors com volum, capacitat, mesura superficial, quantitat, temps, etc.

vimeo.com/artqaeda

 

GRUPPO SINESTETICO
Homage to Joseph Beuys

2012_5:35 min_Itàlia

Videoperformance de Matteo Albertin, Antonio Sassu i Gianluca Scordo. La sinestèsia, per al grup, és un pensament filosòfic. Significa treballar en l'art en contacte amb la natura, la participació dels cinc sentits, com en la filosofia de Beuys que es basa en la protecció del medi ambient i de l'home que hi viu, la solidaritat i la cooperació lliure i la comunicació entre persones de diferents cultures, orígens, religions, estats socials, econòmics i polítics.

www.grupposinestetico.it

 

ANTONIO ALVARADO
Mujer de materia gris

2011_7:20 min_Espanya

Forma part del tríptic Malas, compost per tres vídeos que giren entorn de les relaciones entre l'autor i la dona. A Mujer de materia gris mostra la dona com a ésser pensant i el conflicte que això ocasiona dins de l'entorn social, acomodat, o potser esperançat, al fet que les dones no pensin.

www.antonioalvarado.net

 

EDUARDO ROMAGUERA
Pez

2009_ 2:15 min_Espanya

Les paraules en moviment sobre el paisatge ens parlen dels orígens de l'escriptura. L'observació calmada de l'ull sobre la natura va produir signes que amb el temps van ser utilitzats per transmetre idees i pensaments.

www.eduroma.com

 




JAKOB KIRCHHEIM & TERESA DELGADO
Terror Sounds

2010_6 min_Alemanya/Espanya

Una tremolor, vibracions, una olor profunda: Terrorsounds visualitza el record sensorial de tres explosions de bombes. Enmig de la multitud d'imatges mediàtiques s'infiltren amb insistència impressions de vulnerabilitat i amenaça en un entorn actual que sembla conservar la calma.

www.jakob-kirchheim.de

 

JAVIER ROBLEDO
Samsara

2007_5 min_Argentina

Al segle XXI, d'augmentada velocitat, la roda mitològica del Samsara ha pres tal velocitat i multiplicació que sembla cada vegada més difícil entreveure la realitat que fa girar la i·llusió d'allò fenomènic. El poeta ho adverteix i ho intenta. Jugar, baixar la vibració, cantar un mantra, ajuntar-se amb germans del transitar ajuda en la tasca.

javieralejandrorobledo.blogspot.com

 

ALEJANDRO FONTANA
Miércoles catorce de Noviembre

2012_8 min_Argentina

Aquel día aquel lugar, cualquiera, era extraño como cualquier lugar, por aquella extensión, a plena luz, el viento a intervalos simétricos engendraba un estremecimiento seguido de algunos momentos de una incómoda calma, de un algo desconocido, de la transformación en intimidad de una verdad nueva, al abrigo del azul y del sol que recorría, inevitablemente, el espacio removiendo impresiones oscuras por haber soñado en la víspera con tempestades; una impresión material ha entrado por los sentidos, a través de los perfumes, había bajo aquellos signos algo distinto que yo debía descubrir, restos de extractos del pasado retenidos en una frase musical, en el hábito y el vino, la inimitable ornamentación de actos insignificantes, hundidos en la intensidad que producen una belleza inútil, tan untuosa, y estos gestos tan desprovistos de significado, como la plenitud de una tarde a la orilla del mar en un final de jornada con solo el propio deseo.

fontanavisual.blogspot.com.ar

 

BLICK
Merci

1998_5 min_film 35mm_França

Retrat d'un barri de Grenoble en plena transformació.

misterblick.free.fr

 

RAFAEL ÁLVAREZ DOMENECH
Aselvizaje

2009_3 min_Cuba

Videoart. Imatges d'arxiu resignificades dels primers contactes d'occident amb els indígenes huaorani, a l'Amazònia equatoriana.

www.behiquealto.com

 

TOM KONYVES
All this day is good for

2010_3:23 min_Canadà

En aquesta oda a la simultaneïtat, les percepcions sobre el que és veritat o fals col·lisionen en una panoràmica de 360 ​​graus, i col·loquen la vida i l'art en la mateixa mesura. El text d'aquest videopoema està construït per centenars d'e-mails spam/scam que l'autor ha anat recopilant durant anys, representatius de les mentides amb què ens enfrontem cada dia; però les frases extretes a l'atzar d'aquestes cartes també contenen fragments accidentals de la veritat. Enmig de la realitat mundana i alterada es troba la preciosa essència de la vida, que l'autor veu com a poesia.

www.tomkonyves.com

 

GEORGE AGUILAR
Elegantly Forbidden

2008_6 min_EUA

El secret, els somnis prohibits dels residents de l'antiga Hosoi Ichiba, s'expressen a través dels elements simples de la vida i de l'haiku. Creada per complet a Hosoi Ichiba utilizant Second Life Windlight.

www.george.aguilar.com