sessió 16. dilluns 10 novembre 2014_21h

VIDEOART: ESTUDIANTS CAV UB

Projecció + col·loqui

En aquesta sessió veurem una selecció d’obres de videoart realitzades per estudiants del grau de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona (Facultat de Biblioteconomia i Documentació), la majoria elaborades en el marc de l’assignatura “Metanarratives” impartida pels professors Josep Rovira i Sergio Villanueva, prenent com a base la reflexió artística treballada a l’aula a partir de diferents formulacions metanarratives i experimentant amb les diverses possibilitats d’expansió del llenguatge clàssic tradicional.

http://www.ub.edu/biblio


PABLO GÓMEZ, SERGIO GÓMEZ, MIQUEL MARTÍ
Leopoldo María Panero. Un cadáver exquisito

2014_19:08 min

Aquest vídeo ha estat realitzat com un “cadàver exquisit”, joc inventat pels surrealistes, consistent en la creació i invenció col·lectives. Tres autors i tres paraules proposades per cada autor al voltant de la figura del poeta Leopoldo María Panero. Cada conjunt de paraules sorgeix de l’última paraula de l’autor anterior. El resultat és una obra completament nova. La seva estètica, el seu significat i la seva intertextualitat, depenen en cada moment del seu autor.

 

MÀRIUS INTENTE
[Cos]sificats

2014_4:08 min

Només podem veure el contorn de l'home, perquè dins seu ja no hi podem trobar res d’allò que el caracteritzava. A través del seu contorn abandonat a la pròpia sort, veiem una natura que se'ns fa aliena a nosaltres mateixos, ens esquinça... La humanitat ha perdut el contacte amb allò que és natural, i allò que és natural només se'ns mostra si esborrem la capa superficial i supèrflua de l'humà. Aquest home intenta, en va, progressar cap endavant en una escala de temps/espai que ja no sap interpretar. Això és impossible. Està atrapat en el cicle natural, en la circularitat que la natura porta implícita. Allà on comencem, serà on tornem a acabar.
Actriu Sara Alastuey

 

SILVIA TOYOS, SANDRA MEZCUA, LAURA RUESCAS, LAURA BUSTO
Trans(a)pariencias

2014_4:03 min

Trans(a)pariencias és un videoart on res és el que sembla. La realitat i les aparences es fonen en un sol escenari, llançant conceptes i preguntes que ens fan reflexionar més sobre nosaltres mateixos que sobre els personatges. Les aparences ens persegueixen, les pròpies i les alienes, en la família i amb els amics, a casa o a la feina. Potser aquest vídeo ens convencerà que no se n’ha de fugir, sinó afrontar-les. Perquè les mentides no duren eternament.

 

RUBÉN ASENSIO, ANNA BONICH, SARA GARCÍA, LYDIA LAGO, NÚRIA LÓPEZ
Metamorphosis

2014_4:27 min_DVD interactiu

L’objectiu del nostre treball és unir la performance i el videoart. Basant-nos en el treball de Marcel·lí Antúnez, el motor de la nostra obra és la interacció amb l’espectador. Es tracta de dos joves que no accepten els seus cossos i volen experimentar les sensacions particulars de l’altre sexe. Passen per diverses situacions que van de l’amor a la violència, el sexe, la tragèdia, l’humor i la perversió, que es presenten de forma aleatòria, de manera que poden portar a diferents discursos narratius segons la interacció de l’espectador.

 

MARTA RIFÀ, SONIA SÁNCHEZ, IRENE PARDO, ALEXANDRA PUJADAS, MONTSE VALLS
En trànsit

2014_3:03 min

Els avenços del segle XXI i la dependència tecnològica que aquests han generat a la societat han portat a condicionar els comportaments humans; han conduït al domini d'éssers inconscients i manipulables. Més enllà d'un retrat futurista estem davant d'una il·lustració real de l'absorció i la retenció de les tecnologies.

 

GERARD APARICIO, ALEXANDRA BERRUEZO, TANIA LOURO, MARIA MARTORELL, GERARD VENTURA, FERRAN VILA
Hvman x Terra

2014_2:34 min

HVMAN X TERRA tracta la relació històrica de l’ésser humà i la terra a través del sexe. Dividit en tres etapes, el vídeo mostra el desenvolupament de les forces productives. Les etapes són: el descobriment (TERRA és visitada per HVMAN que, veient-la com a element nou, comença a relacionar-s’hi); l’explotació de les forces productives (explotació que es veu reflectida amb la pedra, la falç, la indústria i l’extracció de petroli); i la culminació o esgotament (la culminació introdueix una actitud autoritària de HVMAN vers TERRA).
HVMAN Jimena García
TERRA Joana Romero

 




GERARD APARICIO
Integrar dos en uno / Uno se divide en dos

2014_1:49 min

Un somni dividit en dues seccions: la contradicció nua i la seva superació a través de la suggestió visual. Un es divideix en dos.

 

VIOLETA CAPELLA, MARIONA COIDURAS, GEMMA MONZÓ, ELENA PAUNÉ, CAROLINA RUBIAS
Voyeur

2014_6:18 min_videoinstal·lació

Voyeur és una videoinstal·lació que consta de tres obres, que tracten la puresa: la primera en contempla els simbolismes culturals, la segona suggereix el moment de la pèrdua de la puresa femenina i la tercera mostra l'absència de puresa. El projecte sorgeix d'un vídeo d'imatges familiars, del qual hem agafat dues idees bàsiques: la del fet que una cosa privada passi a ser pública i la de la pèrdua de la puresa. Les dues idees ens porten al concepte de voyeurisme, i és per això que en la videoinstal·lació es presenten les tres obres per separat, cadascuna dins una capsa, on l’espectador ha de comportar-se com un voyeur i mirar a través d’un petit forat el que succeeix a dins.

 

ÓSCAR HUERTA, RAÚL MEDINA, SERGEY ODINTSOV, ÀLEX PÉREZ, ESTEL SORO
Tártaro

2014_2:45 min

La bogeria pot ser vista com una desconstrucció de l’ésser. Però en si mateixa, la bogeria té vida. La bogeria es transforma. La nostra bogeria avui és viure entre pantalles en lloc de viure en la realitat.

 

SERGEY ODINTSOV
Metanarcisismo

2014_1:25 min

La conclusió definitiva a l’egoqüestió del segle en el paradigma de les fluctuacions hipotètiques postmodernes.

 

ISABEL PASTOR, BERTA GIMÉNEZ, HELENA SOLER, SARA PASCUAL, NÚRIA LLUCH
Instamemories

2014_0:50 min + 2:21 min

Instamemories és un projecte en el qual, mitjançant una aplicació, es podrien recuperar tots els records de la teva vida. La nostra idea es basa en com seria el prototip d'aquesta aplicació. Consta de dos vídeos, un teaser de l'aplicació i un vídeo d'un passeig virtual d'aquesta aplicació.

 

BIEL SOLSONA, SERGIO QUIRANTE, MARTA TORÉ, JON PORTELLA, MONTSE GOSA, RICARDO BOTELLA
Tecnosis

2014_2:08 min

Tecnosis és una paraula inventada per definir la dependència tecnològica que esta patint la humanitat en els últims anys i que està tan present en la nostra societat. Aquesta paraula és una barreja entre tecnologia i psicosis, que és un terme psiquiàtric genèric que designa un estat mental en què el pensament i la percepció estan severament deteriorats, a més a més de la referència a la pel·lícula de Hitchcock. D’aquesta manera, la protagonista d’aquest videoart representa un individu de la societat que està sofrint 'tecnosis' i que no ofereix cap resistència a la tecnologia.

 

LLUÍS ALTMANN, NATÀLIA LUQUE, ELISABET MACARRILLA, LAURA PEDEMONTE, MARTA ROVIRA
We Can

2014_2:21 min

Una família composta per quatre membres: els pares, un fill i una filla. Entre ells s’amaguen emocions i fets. En un espai d’intimitat com és el lavabo, els protagonistes s’expressen tal com són i exterioritzen els seus temors, és a dir, tot allò que davant de la seva família no s’atreveixen a mostrar. Ens agradaria contraposar l’estabilitat i seguretat que dóna a les persones formar part d’una família (d’un conjunt humà), i el control a què es veuen exposats per formar-ne part.