sessió 4. dilluns 21 març 2011_21h

TONI CASASSAS

Projecció + col·loqui

Vic, 1964. Artista multidisciplinari. Ha realitzat en els darrers 15 anys  projectes d’arquitectura, pintura, fotografia i audiovisual. Actualment, treballa en els projectes audiovisuals Lamuntanyaempensa i El camí de l’altre. Ha participat en diversos tallers de videocreació amb el cineasta Bigas Luna, ha realitzat cursos d’arquitectura a la Universitat d’Arquitectura i Disseny d’Interiors de North of London i d’escenografia a Kontsfack School of Art d’Estocolm.

presentació

En aquesta sessió, Toni Casassas ens presenta On són les claus?, una narració poètica que reflexiona sobre la  malaltia mental a partir de les imatges enregistrades durant el  taller de vídeo i cinema “La Nau” dirigit per Toni Casassas i Maria Forga. L’objectiu del taller era, per una banda, que el grup adquirís noves habilitats a través de l'exploració, el coneixement i l'ús dels nous mitjans digitals audiovisuals i, per una altra, propiciar un espai de relació i comunicació. Tot el material recollit, transformat ara en una obra independent de format cinematogràfic, és d’un gran valor artístic i humà.

La sessió es complementa amb fragments de dos projectes audiovisuals que Toni Casassas té en procés d’elaboració: Lamuntanyaempensa, videonarració poètico-documental sobre un encontre amb la muntanya, i El camí de l’altre, narració videogràfica que es desenvolupa en el transcurs d’un viatje al Japó.

http://tonicasassas.com




On són les claus?
2010_54 min

Relat poètic que reflecteix la malaltia mental a través de les imatges gravades en el taller de vídeo i cinema "La Nau" dut a terme amb els usuaris de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) al Seminari de Vic entre el juny de 2008 i el juliol de 2009.

Direcció i realització Toni Casassas
Guió Maria Forga, Toni Casassas
Gravació Toni Casassas, Montse Bové
Música original Walter Kiesbauer, Hamster loco, Gil Granero
Veu i textos poètics Lluís Solà
Intervencions Paco, Miguel Angel, Esteve, Roser, Plàcido, Ventura, Manel, Minerva, Jmanel, Conxi, Emma, Montse, Roser G., Sergi, Joan
Terapeutes ocupacionals del FCMPO Sandra López, Ivette Griera 


El camí de l'altre
en procés_fragments

Tren de Naoshima a Tokyo; el paisatge transcorre mostrant el paradigma del lloc; els passatgers es converteixen en actors passius d'una vida relatada en petits fragments de quotidianitat.


Lamuntanyaempensa
en procés_fragments

Tracta principalment d’un encontre amb la muntanya, del retorn al mite des dels boscos prepirinencs del Berguedà. El narrador, subjecte contemplatiu esdevé objecte contemplat. Les paraules volen ser dites i el desig vol ser acomplert.
"La mitologia expressa el món salvatge com cap altra poètica posterior". Henry David Thoreau, extret del llibre Caminar.