sessió 12. dilluns 7 novembre 2016_21h

MIQUEL JORDÀ

Projecció + música en directe + col·loqui

València, 1963. Artista, multiinstrumentista amb vent i percussió, performer i improvisador lliure. Desenvolupa un llenguatge audiovisual inspirat en les experiències viscudes per diferents països del món. La seva música passeja entre l'atonalitat occidental i les harmonies de l'Orient Mitjà, Àsia Central o del Sud-est asiàtic. Modifica instruments clàssics, com el saxo tocat amb filtres de trompetes, i inventa infrainstruments d'inspiració acústica que modifica electrònicament.

www.miqueljorda.com
miqueljorda@outlook.com



MIQUEL JORDÀ 1986 - 2016

Aquest 2016 es compleixen 30 anys de la meva arribada a la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu he cregut convenient celebrar-ho amb música i vídeo entre amics, i en aquest cas, gràcies a la invitació d'Habitual Video Team.
Una primera part de vídeos històrics cronològics de com va començar la història, i una segona del moment actual d'escena i vídeo, amb la presentació d'un espectacle videogràfic amb música en viu titulat Ojos Negros.
M. J.


PRIMERA PART
projecció

El Toro de Creta
1986_fragment de 2 min

Pel·lícula de 35mm, manipulada amb àcids i pintura.
Creada com a suport visual per ser improvisada musicalment a escena. Estrenada a la Fundació Miró de Barcelona.

 

La Velocitat de la Pluja
1988_fragment de 1:40 min

Pel·lícula de 35mm, manipulada amb àcids i pintura.
Creada com a suport visual per ser improvisada musicalment a escena. Estrenada a la Fundació Miró de Barcelona.

 

Xiahe
1993_3:26 min

Vídeo de La Ruta P, sèrie de vídeos gravats a la Xina en un viatge de l'any 1992, en el recorregut de la ruta de la seda.

 




Hotels
2000-2004_4 min

Vaig voler fer el projecte global de donar la volta al món. Cada dia del viatge vaig anar gravant els llocs en què pernoctava tant interiorment com exteriorment per després fer aquest vídeo. Inclòs en el DVD Sobre la Pell del Món (Lunwerg Editores).
Forma part del projecte RTW. Època viatgera que va durar gairebé 10 anys i que es va plasmar en una sèrie de projectes, entre ells, un llibre, un DVD i diverses exposicions, amb el títol genèric de Sobre la pell del món.

 

Mare Nostrum
2004_2 min

Projecte fotogràfic passat a vídeo inclòs en el DVD Sobre la Pell del Món (Lunwerg Editores).
Forma part del projecte RTW. Època viatgera que va durar gairebé 10 anys i que es va plasmar en una sèrie de projectes, entre ells, un llibre, un DVD i diverses exposicions, amb el títol genèric de Sobre la pell del món.

 

Body & Soul
2006_4:40 min

De la meva residència a Mèxic, un vídeo sobre els nens nascuts morts que eren retratats per les seves famílies com un membre més abans de ser enterrats.

 

Mirades
2015_2 min

Un projecte recent de retratar els músics amb els quals col·laboro amb petites peces anomenades Tea for Two.

 

SEGONA PART
espectacle videogràfic amb música en viu

Ojos Negros
2016_25 min

Inspirat en la naturalesa indòmita de la comarca del Gúdar-Javalambre de Terol. Recreo un món atemporal amb la música dels meus infrainstruments sonors i trompetino (saxo modificat). La meva música recrea l'entorn mínim del silenci, de la introspecció, on la paraula és signe, les pedres són notes musicals i els núvols l'horitzó harmònic del so. Les textures ens apropen a un lloc on el temps sembla no existir.

Albentosa és un petit poble de Terol on actualment tot just viuen unes 80 persones. Pel poble discorre l'antiga via minera d’Ojos Negros, un tren que unia Terol amb Port de Sagunt i actualment convertit en una via verda. Miquel Jordà va regularment a aquesta comarca i toca els seus saxos i instruments en aquests paisatges inspirant-se en la seva naturalesa abrupta i la seva sonoritat única de viaductes i túnels de l'antiga via minera. D'aquests viatges ha nascut el projecte Ojos negros, el reino del silencio, música de l'interior i intimista, inspirada en aquelles latituds.