sessió 7. dilluns 28 abril 2014_21h

MARCEL·LÍ ANTÚNEZ ROCA

Projecció + col·loqui

Moià (Barcelona), 1959. Reconegut internacionalment com una de les figures més rellevants de l'art electrònic i l'experimentació escènica, la trajectòria de Marcel·lí abasta un període de 30 anys, durant els quals ha desenvolupat un univers visual absolutament personal i iconoclasta, basat en una reflexió sobre els sistemes de producció artística, el que ell denomina Sistematúrgia, amb una iconografia particular i pròpia. La seva obra inclou performances mecatròniques a vegades amb robots, instal·lacions interactives i col·laboracions amb col·lectius entre els quals destaquen la Fura dels Baus del qual va ser fundador i líder als anys vuitanta.
Des del 2010, Marcel·lí està treballant en el cicle de l’Arsenale della Apparizioni, dins del qual ha creat tres peces: la primera és una performance anomenada Cotrone estrenada el 2010, la segona és el film El Peix Sebastiano (2011) estrenat al Festival de cinema Fantàstic de Sitges i l’última la performance Pseudo (2012) estrenada al Grec de Barcelona.
El 2014 ha presentat l'exposició Sistematúrgia. Accions, Dispositius i Dibuixos a l'Arts Santa Mònica de Barcelona, amb la intenció de donar a conèixer el seu particular mètode de creació basat en aquest neologisme, la Sistematúrgia, entesa com una dramatúrgia dels sistemes computacionals.

www.marceliantunez.com

presentació

Després de l'esmentada exposició Sistematúrgia, l'artista ens mostra alguns films que no varen ser presents a la mostra o que es presentaren de forma fragmentada. Una ocasió més per endinsar-se en l'univers d'aquest prolífic autor.

 

Satèl·lits Obscens
1996/1997_15:32 min_documental

Edició de l'any 2000 per Miguel Rubio.
Durant els anys 1996 i 1997 Marcel·lí va realitzar quatre laboratoris a ciutats del sud d'Europa, per aquest ordre: Reggio Emilia (IT), Lleida (CAT), Lisboa (PR) i Polverigi (IT). Aquest treball es va anomenar Satèl·lits Obscens. El taller tenia una durada de quinze dies i es realitzava amb un grup heterogeni entre vuit i vint persones, entre els quals hi havia actors, artistes visuals i músics.
El desenvolupament del workshop acabava després de 15 dies de treball amb la presentació pública d'una performance col·lectiva partint d'idees i aportacions físiques dels participants.
Les performances eren retransmeses en temps real sobre un teló de fons durant la performance i a la vegada enregistrades per un equip de realització de vídeo. Gràcies a aquests enregistraments l'any 2000 es produeix aquest documental.
Satèl·lits Obscens
ens remet pel tractament formal i la metodologia col·lectiva a les experiències de Marcel·lí als anys vuitanta (La Fura dels Baus i Los Rinos), però les traspassa per la seva dimensió grotesca.

www.marceliantunez.com/work/salellits-obscens


Mural 43
2007_1:31 min_stop motion

Stop motion del 43 Somni de la raó, mural de 30 m2 realitzat a la 5a planta de la Facultat de Filosofia, Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. La pintura, inspirada en el gravat núm. 43 de la sèrie Los Caprichos de Goya: El sueño de la razón produce monstruos, mostra un conjunt de figures grotesques que broten del cap del dorment, el mateix autor, situat a la part inferior dreta, per entrellaçar-se en una estranya metamorfosi que ocupa la totalitat del mur.

www.marceliantunez.com/work/43-somni-de-la-rao

 




Bestebu
2011_6:33 min_curtmetratge

Pel·lícula realitzada com a resultat del taller realitzat a la Cité Internationale Universitaire de París. Inspirada en la iconografia en alguns dels edificis d'aquest parc. Aquesta pel·lícula s'utilitzà per fer una instal·lació interactiva presentada al festival SmartCity de París al setembre de 2011 i per a la seva difusió fragmentada a través d'internet en relació al territori del parc.

http://vimeo.com/70417687

 

Cromo
2012_3:41 min_animació 2D

Pel·lícula d'animació 2D extreta de la performance Pseudo-Cotrone 2010/2012. El film relata les peripècies d'un actor que intenta aixecar un projecte teatral.

www.marceliantunez.com/work/pseudo

 

El Peix Sebastiano
2011_32 min_migmetratge

El Peix Sebastiano és una estranya faula teixida de multitud de microrelats que s'encadenen de manera prodigiosa, és un film construït a partir de múltiples estratègies visuals que van des de l’animació stop-motion, els dibuixos animats, el trucatge Chomonià, l’escena Mélièsiana, i el film documental. Aquest film és fill del projecte Membranes, en el qual vaig desenvolupar un seguit d’estratègies visuals, totes lligades a les formes del dibuix i les seves aplicacions cinètiques.
Gràcies a la revelació meravellosa d'en Patat, la Didi descobreix que amb el dibuix i la fantasia pot construir un món ben diferent del que li tenien preparat i es rebel·la en contra d'un entorn opressor per tenir una vida plena i genuïna. A partir d'aquest moment, la Didi explora la sensualitat de la natura i els misteris que hi habiten per trobar la pròpia identitat, que se li fa esmunyedissa.

www.marceliantunez.com/work/peix-sebastiano/