sessió 9. dilluns, 14 juny 2021_20h

IOSU DEL MORAL

Projecció + col·loqui

Iosu del Moral és un basc nascut el 1980 a la ciutat de Donostia Sant Sebastià. Es va formar a la universitat en Humanitats i es va graduar en Geografia i Història. Activista social i de barri, ha passat per diferents experiències polítiques, militant de Antikapitalistak Euskal Herria i de la Quarta Internacional. Habitual articulista en diverses publicacions com Gara Naiz, El Salto, Viento Sur o Poder Popular, entre d'altres. Ha estat un jove molt relacionat amb el món de l'art urbà i el hip-hop.
Pateix una discapacitat visual, és pràcticament cec, però això no li ha impedit coquetejar amb el món de la fotografia i ser director i guionista de projectes audiovisuals. Ha realitzat diversos videoclips musicals, alguns curtmetratges de ficció com La cajita i Animal control, i en el món del documental té tres llargs, Kódigo Verso, Amari i Hor Egon Ginen.

iosudelmoral@hotmail.com


presentació

En aquesta sessió Iosu del Moral ens presentarà el seu últim documental, Hor egon ginen / Estuvimos ahí, centrat en les vivències de diferents activistes de base que van militar en l’antifranquisme basc a les dècades dels 60 i 70.




Hor egon ginen / Estuvimos ahí
2021_68 min

Guió i direcció Iosu del Moral
Realització i muntatge Gonzalo Marcuzzi Iglesias
Documentació i producció Manuela Parra Núñez, Iosu del Moral

En aquest documental es narren les vivències de diverses persones que van militar en l'antifranquisme basc durant els anys 60 i 70. La pel·lícula és una mostra del compromís adquirit per aquestes persones que fins i tot amb totes les seves contradiccions van posar la vida en joc lluitant contra la dictadura i la manca de llibertats existent.
La majoria d'aquestes persones no apareixen en els llibres d'història i no necessàriament van ocupar espais de lideratge en les seves organitzacions, sinó que es tracta de persones activistes que van formar la base militant de la clandestinitat, ocupant la primera línia en els seus barris i en les seves fàbriques.
En un Estat totalitari on els consells de guerra, els judicis sumaríssims i la pena capital en forma d'afusellament o de garrot vil seguien sent eines utilitzades per un aparell franquista que reprimia amb fermesa qualsevol veu discordant que suposés una amenaça per a l'estatus quo del règim, joves de tota Euskal Herria van prendre la determinació de fer front a l'autoritarisme en pro de la llibertat del seu poble i de la justícia social.
La peça posa de manifest la pluralitat de l'antifranquisme a Euskal Herria i la seva heterogeneïtat reflectida en un espai on van participar un gran nombre de grups, organitzacions i persones que van apostar-ho tot per derrotar la dictadura. Militants i organitzacions amb ideologies i identitats diverses que van creuar camins, i que des d'aquesta pràctica militant van ser capaços de construir l'imaginari col·lectiu de lluita antifranquista per tal d'aconseguir la democràcia.

___

Antic Teatre
Verdaguer i Callís, 12. 08003 Barcelona
www.anticteatre.com

entrada gratuïta, aforament limitat
reserva d'entrades a taquilla@anticteatre.com