sessió 9. dilluns 26 maig 2014_21h

EMPARA ROSSELLÓ

Projecció + col·loqui

Barcelona. Artista intermèdia, performer, ballarina, actriu i productora, dedicada a la investigació sobre el llenguatge escènic, que aplica tant en l'àmbit pedagògic com en el de la creació artística. Als quatre anys comença la seva formació com a ballarina clàssica, fins als divuit, moment en què inicia l'aprenentatge de modalitats de dansa contemporània. Paral·lelament es dedica a la creació i a la investigació sobre la relació entre el cos i la ment, el moviment i la veu. Estudia dansa a l'institut del Teatre de Barcelona, teatre i veu de forma autodidacta. Estudia també Filologia, i Geografia i Història a la Universitat de Barcelona, i actualment Psicologia a la UOC. Ha desenvolupat el seu propi mètode de treball: el sistema MER, que utilitza el cos com a laboratori on es desenvolupa la consciència global. Ha realizat nombrosos espectacles a Europa i als Estats Units, col·laborant amb Cesc Gelabert, Philip Corner, Meredith Monk, Min Tanaka, Alison Knowles, Carles Santos i Richard Martin, entre d'altres.

"Ens planteja associacions d'idees no lògiques però bullents paradoxes surrealistes, per contrastar-les amb una meditació tranquil·la. Altres característiques que defineixen l'obra d'Empara Rosselló són el post-conceptualisme o el post-feminisme, entès com un humanisme des del punt de vista de la vida quotidiana de la dona, en totes les seves contradiccions i virtuts, amb un gran sentit irònic. En l'acció escènica o cinematogràfica sap irrompre amb aquella força intangible de la poètica dels xamans. Una força tel·lúrica que invoca el nostre inconscient per desfer elements d'una naturalesa, avui presonera entre les parets del ciment armat de la societat neoliberal."
Xavier Padullés, Doctor en Filosofia i Professor de l'Institut del Teatre.

www.empara-rossello.com
vimeo.com/empararossello

presentació

L'artista multidisciplinària Empara Rosselló darrerament també es dedica al cinema. En aquesta sessió veurem la seva òpera prima El color de la innocència, presentada recentment a la Filmoteca de Catalunya. Actualment està treballant en la seva propera creació: Bizarre.




El color de la innocència
2009_100 min

Documental de ficció que Empara Rosselló denomina cinema Upground, és a dir, que surt des del més profund de l'esperit tel·lúric fins a l'exterior. Continuant amb la seva trajectòria que també cerca l'intercanvi entre cultures, aquesta és una proposta vital on s'intercanvia l'experiència entorn a la cultura de dues ciutats: Koudougou (Burkina Faso, Àfrica) i Barcelona. Retrobem Barcelona com a ciutat europea exemple de la Mediterrània, amb la seva riquesa, el talent dels seus artistes, el seu enigma i les seves mancances. Ens traslladem a l'Àfrica subsahariana, amb els seus paisatges i la seva gent, plena de color i de ritme, de talent i també amb moltes mancances. Potser emmirallar-nos en ells és fer-ho en un possible futur on tothom pugui menjar, on puguem intercanviar tota mena de riqueses culturals, econòmiques i socials i on puguem apreciar els errors de tots per no tornar-los a cometre.
Amb la participació de José María Nunes, Xavier Padullés, Ricard Salvat, Semolina Tomic, Quim Solé, Albert Vidal i altres.